Nagyvilág

Identitásuk vállalására buzdítják az erdélyi magyarokat

A közép-erdélyi régióban 2002-ben 186 ezer ember vallotta magát magyarnak.

A magyar identitás vállalására buzdít az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), amelyek tájékoztató kampányt indítottak az októberi romániai népszámlálásról – adta hírül kedden a Krónika című erdélyi napilap.

Szász Péter, az EMNT Kolozs megyei alelnöke elmondta, hogy a közép-erdélyi régióban 2002-ben 186 ezer ember vallotta magát magyarnak. Hozzátette: számolni kell azzal, hogy ebben a régióban a legnagyobb az asszimiláció, a legtöbb a vegyes házasság, és a szórványtelepüléseken a magyar emberek nem “magyarmédia-fogyasztók”, így nem jutnak el hozzájuk a magyar identitás felvállalását népszerűsítő cikkek. Ezért a két szervezet 45 ezer szórólapot oszt szét ebben a régióban.

Emellett számos – a népszámlálást népszerűsítő – kulturális rendezvényt is szerveznek Romániában. Ennek érdekében az EMNT és az EMNP pályázatot hirdetett helyi és partnerszervezetei számára, így 44 kulturális rendezvény pályázatát bírálták el kedvezően, elsősorban vidéki helyszíneken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik