Nagyvilág

Tûzharc volt a CIA kabuli irodájában

Lövöldözés robbant ki hétfõre virradóra az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének abban a részében, ahol állítólag az amerikai hírszerzés irodái vannak - jelentették hírügynökségek névtelenül nyilatkozó amerikai és afgán illetékesekre hivatkozva. Egy amerikai és egy afgán meghalt.

Vasárnap éjszaka lövöldözés és robbanás hallatszott az Ariana Hotelnek nevezett épület környékérõl. Volt amerikai hírszerzõ tisztek szerint itt találhatók a Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) irodái, amelyek az amerikai nagykövetség épületegyütteséhez tartoznak. A CNN hírtelevízió szerint a lövöldözés hajnali négy órakor ért véget.

A kabuli amerikai nagykövetség azt közölte, hogy egy amerikai meghalt, egy másik megsebesült a lövöldözésben, az élete nincs veszélyben. Gavin Sundwall, a képviselet szóvivõje elmondta, hogy a követség egyik afgán alkalmazottja hajtotta végre a támadást, õt is megölték. A történtek kiváltó okait még vizsgálják. További részletekkel nem szolgált.

Az erõsen védett épület néhány háztömbnyire van az afgán elnöki palotától. Két héttel ezelõtt támadás érte ugyanott az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét, a NATO fõhadiszállását és más környékbeli épületeket. Akkor hét afgán vesztette életét.

Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar fõnöke kongresszusi meghallgatásán azt állította, hogy a legbefolyásosabb pakisztáni titkosszolgálat, az ISI támogatta a szélsõségeseket a külképviselet elleni támadás, valamint a 77 amerikai katonát megsebesítõ korábbi pokolgépes merénylet megtervezésében és kivitelezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik