Nagyvilág

Meghalt 2004 Nobel-békedíjasa

A kenyai környezetvédõ, Wangari Maathai 71 éves volt.

Egy nairobi kórházban halt, ahol hosszú ideje rákbetegsége miatt kezelték. A neves környezetvédõ 1977-ben indította el a legnagyobb afrikai faültetési programot, a Zöld Öv Mozgalmat, amelynek keretében mintegy 40 millió fát ültettek Afrika-szerte.

Szakértõk szerint az elmúlt 150 évben a brit gyarmatosítás és a kenyai farmerek tevékenységének következtében Kenyában eltûnt az erdõk kétharmada. Az ország területének mindössze két százalékát borítja most erdõ.

Wangari Maathai fiatal korától kezdve az emberi jogok bátor védelmezõje volt, szembeszállt Daniel Arap Moi kenyai elnök diktatórikus rendszerével, és az abban elharapózó korrupcióval, ezért rendszeresen zaklatták a 70-es és 80-as években, sõt, börtönbüntetésre is ítélték.

2002-ben beválasztották a kenyai parlamentbe, 2003-ban az ország környezetvédelmi államtitkára lett. Az erdõirtások azonban folytatódnak, és õ kilátásba helyezte, hogy megválik tisztségétõl. Hazájában egyébként mindenki “Mama Mici”-ként, a Fák Anyjaként ismerte. Wangari Maathai elsõ afrikai nõként kapta meg a Nobel-békedíjat a fenntartható fejlõdésért, a demokráciáért és a békéért tett erõfeszítéseiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik