Nagyvilág

A CIA kabuli irodáira támadtak

Fegyveres támadás érte hétfõre virradóra az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének azt a részét, ahol állítólag az amerikai hírszerzés irodái vannak.

Hírügynökségek – névtelenül nyilatkozó amerikai és afgán illetékesekre hivatkozva – azt jelentették, hogy lövöldözés és robbanás hallatszott az Ariana Hotel környékérõl. Volt amerikai hírszerzõ tisztek szerint itt találhatók a CIA irodái, amelyek az amerikai nagykövetség épületegyütteséhez tartoznak.

A CNN hírtelevízió szerint a lövöldözés hajnali négy órakor ért véget. Egyes hírek szerint a tûzharcban legalább egy támadó és két afgán katona meghalt. A CIA egyelõre nem hallgat, senki sem vállalta magára a támadást. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes megerõsítette a támadásról szóló híreket, de csak annyit mondott, hogy “a helyzet képlékeny, és folyik a nyomozás”. Az erõsen védett épület néhány háztömbnyire van az afgán elnöki palotától.

Két hete támadás érte ugyanott az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét, a NATO fõhadiszállását és más környékbeli épületeket. Akkor hét afgán halt meg.

Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar fõnöke kongresszusi meghallgatásán azt állította, hogy a legbefolyásosabb pakisztáni titkosszolgálat, az ISI támogatta a szélsõségeseket a külképviselet ellen elkövetett támadás, valamint a 77 amerikai katonát megsebesítõ korábbi pokolgépes merénylet megtervezésében és kivitelezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik