Nagyvilág

Brit öngyilkos merénylőket állítottak meg

A brit hatóságok hat ember ellen emeltek vádat terrorizmussal kapcsolatban. Közülük hárman öngyilkos merényletre készültek.

A brit rendőrség vasárnap este jelentette be, hogy terrorizmussal kapcsolatban vádat emeltek hat férfi ellen, akiket egy hete tartóztattak le. A vád szerint négyen terrortámadásra készültek Nagy-Britanniában, ketten pedig tudtak a tervről, de nem értesítették a hatóságokat.

A letartóztatott, 25 és 32 év közötti férfiak közül hárman – Irfan Nasser, Irfan Khalid és Ashik Ali öngyilkos merénylet végrehajtására készültek a brit rendőrség közlése szerint. Ezen felül Nassert és Khalidot azzal is vádolják, hogy terrorista kiképzést kaptak Pakisztánban, valamint azzal, hogy házilag gyártott bombát készítettek. A negyedik férfit, Rahin Ahmed ellen pedig az a vád, hogy terrortámadást pénzelt, és segítséget nyújtott a pakisztáni utazáshoz.

A brit hatóságok múlt csütörtökön őrizetbe vettek egy hetedik, húszéves birminghami lakost is, de még tart a kihallgatása. Ellene csütörtökig kell vádat emelni.

A vádlottak mind Birminghamben éltek, és a West Midlands-i terrorelhárító egység nagyszabású akciójában tartóztatták le őket. A hatóságok közlése szerint már régóta figyelték a csoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik