Nagyvilág

Bolívia: könnygáz az indiánok ellen

Könnygázt vetett be vasárnap a bolíviai rendõrség tüntetõ indián õslakosok ellen, akik amiatt tiltakoztak, hogy a hatóságok autópályát akarnak építeni az általuk lakott esõerdõben.

Mintegy ezer indián õslakos több mint egy hónappal ezelõtt, augusztus közepén indult útnak gyalogszerrel az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fõvárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen.

Szombat este érték el a félúton lévõ Yucumo várost, áttörve a rendõrségi úttorlaszokon. Rövid idõre szombaton feltartóztatták a közvetíteni érkezõ külügyminisztert, és arra kényszerítették, hogy velük együtt meneteljen az építkezés elleni tüntetésen. A rendõrség könnygázzal próbálta szétoszlatni vasárnap az indiánokat, tartva attól, hogy összecsapnak a kormány híveivel Yucumóban. A bolíviai média szerint a csetepatéban többen megsérültek.

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzbõl épülõ autópálya tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer õslakos él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik