Nagyvilág

Ezrek búcsúztatták a meggyilkolt afgán exelnököt

A rendőrség merénylettől tartva fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe Kabulban a nagy tömeget vonzó temetés miatt.

Több ezer afgán gyűlt össze Kabulban pénteken, hogy búcsút vegyen a három nappal ezelőtt meggyilkolt Burhanuddin Rabbani volt afgán államfőtől. Az afgán fővárosba több arab ország küldöttsége is ellátogatott az afgán fővárosba, hogy megadja a végtisztességet Rabbaninak – mondta el az államfő egyik szóvivője. A szertartáson az elnök, kormánytagok, képviselők és diplomaták is részt vesznek.

Rabbani és más mártírok békéért ontott vére arra kötelez minket, hogy addig fáradozzunk, amíg stabilitást nem biztosítunk az országnak – hangsúlyozta Hamid Karzai afgán elnök pénteken, hozzátéve, hogy továbbra is elszántan küzdenek “a béke ellenségei” ellen.

A rendőrség merénylettől tartva fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe Kabulban. Rabbanit egy otthonához közeli dombon helyezik örök nyugalomra, ahol már jóval a temetés előtt többen összegyűltek, de a tömeget a rendőrség levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel szétoszlatta.

A tálibokkal és más felkelőkkel békét kereső tanács elnökével otthonában végzett kedden egy, magát a tálibok küldöttjének kiadó öngyilkos merénylő, aki turbánjában rejtette el a bombáját. A tálibok eddig nem erősítették meg, de nem is tagadták, hogy egyik hívük követte el a támadást.

A Reuters helyi tudósítójának véleménye szerint a tádzsik Rabbani meggyilkolása kiélezheti az afganisztáni népek közti ellentéteket. A volt államfő az utolsó az utóbbi időben megölt ismert tádzsik személyiségek sorában. A korábban meghaltak között van Davud Davud rendőrtábornok, és Mohammad Omar, Kunduz tartomány kormányzója.

Ezeknek a személyeknek a meggyilkolása miatt egyre nő azoknak a száma, akik attól tartanak, hogy a zömükben pastu tálibok módszeresen választják ki és semmisítik meg a más etnikai csoporthoz tartozó vezetőket, ezzel is növelve befolyásukat a nem pastuk lakta tartományokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik