Nagyvilág

Behatoltak a líbiai felkelők Kadhafi szülővárosába

Közben az Átmeneti Nemzeti Tanács parancsnoka azt közölte: Moammer Kadhafi a sivatagba távozott.

Az új líbiai hatóságok katonái keleti irányból behatoltak a még védekező Szirt városába, és nem ütköztek ellenállásba – jelentette be péntek este egy harctéri parancsnok.

A harcosaink elfoglalták Szirt keleti kapuját, áthaladtak rajta, és két kilométerrel beljebb állásokat foglaltak el. “Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy bejutottunk Szirtbe kelet felől. Három-négy dandár hatolt be” – mondta az Ahmed Zlítani nevű katonai vezető, aki szerint most nem találkoztak ellenállással.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács erői három oldalról vezettek támadást a Földközi-tenger partján fekvő Szirt ellen, és eddig kétfelől – nyugatról és délről – jutottak közel hozzá, míg keleten az utóbbi négy nap alatt heves harcokat kellett vívniuk anélkül, hogy teret nyertek volna.

Szirt Moammer Kadhafi szülővárosa, és a még fel nem szabadított két terület egyike. A másik Beni-Válid, egy sivatagi város.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács parancsnoka azt közölte, Moammer Kadhafi titokban az ország déli, sivatagos területére távozott. A tiszt egy Kadhafihoz hű tábornok vallomására hivatkozott, akit még hétfőn fogták el a felkelők. A tábornok azt állítja, hogy tíz nappal ezelőtt telefonon beszélt Kadhafival, aki azt közölte vele, hogy titokban a Szebha és az algériai határ közelében fekvő Ghat közötti térségbe vonult vissza.

A tábornok azt is elmondta, hogy a bukott líbiai vezetőt csádi és nigériai zsoldosok segítik a sivatagi tájékozódásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik