Nagyvilág

A magyarok is kivonultak az ENSZ-közgyűlésről

A képviselők akkor álltak fel, amikor az iráni elnök arról kezdett beszélni, hogy „az USA mindenkit szankciókkal és katonai fellépéssel fenyeget.

Kivonultak a nyugati – köztük a magyar – diplomaták csütörtökön az ENSZ-közgyűlés ülésterméből Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt, amikor az iráni elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Irak és az Afganisztán elleni támadás ürügyéül használta fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat.

A magyar diplomaták kivonulása az Európai Unió előzetesen egyeztetett álláspontja alapján történt – tájékoztatta az MTI-t Tóth József, a külügyminisztérium New Yorkban tartózkodó sajtófőnöke.

Az uniós diplomaták, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan elhatározták, hogy a távollétükkel tüntetnek, ha Ahmadinezsád ismét Washingtont vádolja meg a “9/11” megszervezésével, tagadja Izrael állam létjogosultságát, vagy a holokausztot.

Az amerikai és az európai képviselők akkor álltak fel a helyükről, amikor az iráni politikus arról kezdett beszélni, hogy „arrogáns hatalmak” mindenkit szankciókkal és katonai fellépéssel fenyegetnek meg, aki megkérdőjelezi szeptember 11-ét vagy a holokausztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik