Nagyvilág

Schmitt a magyar BT-tagságért

Magyarország biztonsági tanácsi tagságának népszerûsítése állt azoknak a kétoldalú tárgyalásoknak a középpontjában, amelyeket az államfõ az ENSZ-közgyûlés általános vitájának margóján folytatott szerdán New Yorkban.

Magyarország kész közremûködni mezõgazdasági szakemberek, orvosok és állatorvosok képzésében és megosztani az energetika területén szerzett tapasztalatait – mondta a köztársasági elnök, amikor Ralph Gonsalvessel, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnökével tárgyalt.

Egyeztetésén Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfõvel Schmitt Pál már a két ország hagyományosan jó kapcsolatai melletti elkötelezettségét emelte ki, és felajánlotta a magyar EU-elnökség tapasztalatainak átadását, mivel Ciprus 2012 második felében tölti be ezt a tisztséget.

Magyarország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, e folyamatok a tengerszint emelkedése miatt súlyosan veszélyeztetik a szigetországok létét – hangsúlyozta az államfõ, amikor Ikililou Dhoinine Comore-szigeteki államfõvel beszélt. Tárgyalópartnere érdeklõdött a magyar felsõoktatási ösztöndíjakról, amelyek segítségével már eddig is számos, a fejlõdõ országokból érkezett diák végzett a magyar egyetemeken.

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök-helyettes nagyra értékelte az addisz-abebai víztisztító és szennyvízelvezetõ rendszer kiépítésében játszott magyar közremûködést, és érdeklõdést mutatott a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok megerõsítése, valamint az oktatási kapcsolatok aktivizálása iránt. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország kész részt venni az infrastrukturális fejlesztésekben és etióp diákokat fogadni a magyar egyetemeken.

A Goodluck Jonathan nigériai elnökkel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál felidézte azt a támogatást, amelyet Magyarország Nigéria 2010-2011-es BT-pályázatához nyújtott, és kifejezte reményét, hogy a viszonosság elve alapján Magyarország is számíthat a legnépesebb afrikai ország szavazatára.

A köztársasági elnök délben részt vett a Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkár által a delegációk számára adott ebéden, este pedig azon a fogadáson, amelynek házigazdája Barack Obama amerikai elnök volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik