Nagyvilág

Hatszáz éves kutyahúsfesztivált tiltottak be

A kelet-kínai településen a felháborodott közvélemény nyomására tiltották be a nagy hagyományú kutyaevő karnevált.

A minden év októberében megtartott, több mint hatszáz éves hagyományokkal rendelkező fesztivált Csienhszi (Qianxi) település önkormányzata tiltotta be. A lépést azután tették, hogy a kínai interneten elterjedt a fesztivál híre, hatalmas felháborodást vonva maga után, egy helyi újság pedig kiderítette, hogy a helyiek is erősen megosztottak a kérdésben.

A kutyahúsevő karnevállal arra emlékeznek, amikor a Ming-dinasztia alapítójának harcosai elfoglalták a várost, és titokban kiirtották a környék kutyáit, hogy azok ne jelezhessenek. A hódítók a város bevétele után tartott győzelmi lakomán pedig a leölt kutyák húsából készült ételeket szolgáltak fel.

A helyiek ezután az egykori császár és császárné emlékét őrző szent hely mellett, rendszerint templomi vásár alkalmával tartottak kutyaevő karnevált. Az ősi vásárt azonban az 1980-as években egy “modernebb” piacos, kirakodós változat váltotta fel, és az utóbbi időben az árusok, hogy bizonyítsák a hús frissességét, nyilvánosan ölték le az állatokat, és nyúzták meg, dolgozták fel azokat.

Az internetes portálokon, közösségi oldalakon hamar elterjedt a szokás fényképekkel illusztrált híre, és viszonylag hamar százezrek követelték bejegyzéseikben a helyi kormányzattól, hogy tegyen valamit. A legnépszerűbb kínai mikroblogoldalon 12 ezer felhasználó nyilvánított véleményt, és 91 százalékuk mondott nemet a “karneváli brutalitásra”, majd nyíltan is annak betiltását kezdték követelni.

Egy helyi újság kiderítette, hogy a helyiek körében végzett felmérés szerint a többség szintén ellenzi a karnevált ebben a formában, mégha akadtak is olyanok, akik megkérdőjelezték a kormányzat jogát egy néphagyomány betiltására.

A fesztivál betiltásához vezető közfelháborodáshoz hozzájárult, hogy az utóbbi időben a városi lakosság körében elterjedtté vált a kisállatok tartása, és emiatt egyre aktívabbak a civil állatvédők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik