Nagyvilág

Elítélte az EU Troy Davis georgiai kivégzését

Semmilyen igazságügyi rendszer nem működhet garantáltan tévedésmentesen – mondta az EU külügyi szóvivője.

Elítéli az Európai Unió a rendőrgyilkosságban bűnösnek talált amerikai Troy Davis szerda éjjeli kivégzését – jelentette ki Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő szóvivője. Maja Kocijancic emlékeztetett arra, hogy az EU általában ellenzi a halálbüntetést, és Davis esetében számításba kell venni a bűnössége körüli kétségeket is.

A 42 éves férfit szerda éjjel halálos mérget tartalmazó injekcióval végezték ki a georgiai Jackson börtönében. Davis kivégzését emberi jogi szervezetek és befolyásos közszereplők nyomására korábban már háromszor is elhalasztották.

A fekete férfit egy 1989-ben elkövetett rendőrgyilkosságban találták bűnösnek. A magát végig ártatlannak valló férfit főleg a szemtanúk – később nagyrészt visszavont – vallomásai alapján ítélték el, és a töltényeken és töltényhüvelyeken kívül más bizonyíték nem került elő az ügyben.

Kocijancic felhívta a figyelmet arra, hogy a halálbüntetés miatt az ilyen ügyekben bármilyen jellegű igazságügyi tévedés visszafordíthatatlanul emberi élet elvesztéséhez vezethet – márpedig, mint mondta, semmilyen igazságügyi rendszer nem működhet garantáltan tévedésmentesen.

A szóvivő megismételte az Európai Unió azon álláspontját, hogy világszinten moratóriumot kellene bevezetni a halálbüntetés alkalmazására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik