Nagyvilág

Robbanás történt egy amszterdami bíróságon

A holland rádió értesülése szerint egy gránát okozhatta a detonációt.

Robbanás történt szerda hajnalban a hollandiai Amszterdam üzleti negyedében, egy körzeti bíróságon, az épület megrongálódott, de senki sem sérült meg – közölték a hatóságok. A rendőrség szóvivője kijelentette: nem tudják megmondani, milyen jellegű robbanás történt. Az épület több szintjén sok ablak betört.

A holland rádió értesülése szerint egy gránát robbanhatott fel.

Ezen a bíróságon tárgyalták Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PVV) elnökének ügyét, akit a muzulmánok megsértésével és hátrányos megkülönböztetéssel vádoltak. Civil szervezetek jelentették föl Wilderst, miután a szélsőjobboldali politikus olyan kijelentéseket tett cikkeiben, különféle internetes fórumokon és 2008-ban készült, Fitna (Viszály) című 17 perces “filmjében”, hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, annak szent könyve, a Korán olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve, ezért be kellene tiltani.

A politikust felmentették a vádak alól. A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy Wilders kijelentéseit tágabb összefüggésben, a Hollandiában a bevándorlásról zajló társadalmi vita fényében kell vizsgálni. Nem valósult meg a gyűlöletkeltés bűncselekménye, mert nincs közvetlen kapcsolat a politikus kijelentései és a hollandiai muzulmánokkal szembeni növekvő diszkrimináció között.

Egy dolgozó szerdán azt mondta, hogy a bíróság a nap folyamán folytatja a soron lévő ügyek tárgyalását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik