Nagyvilág

Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Az elõzõ évekhez hasonlóan idén is Hongkong bizonyult a világ legszabadabb gazdaságának. Az Egyesült Államok tizedik, Magyarország pedig tizenhetedik a Cato Intézet listáján.

A felmérés kezdete óta, sorozatban tizenötödik éve Hongkong vezeti a világ legszabadabb gazdaságainak listáját – derül ki a washingtoni székhelyû Cato Intézet több mint kétszáz oldalas idei felmérésébõl. A Kínai Népköztársaság különleges igazgatású területe a maximális 10-bõl 9,01 pontot kapott, megelõzve Szingapúrt (8,68) és a bronzérmes Új-Zélandot (8,2).

A rangsor összesen 42 tényezõ alapján listázza az országokat, a gazdaság szabadságát öt központi területen (a kormányzat mérete, a jogrendszer és tulajdonjogok biztonsága, biztos pénzforrásokhoz való hozzáférés, nemzetközi kereskedelem szavatolása, hitel, munkaerõ és üzlet szabályozása) hasonlítja össze.

A rangsor legszabadabb tíz gazdasága között csak két európai ország: Svájc (4.) és az Egyesült Királyság (8.) szerepel. A kontinens legnagyobb gazdasága, Németország csupán 21., Franciaország 42., Olaszország 70. a 141 vizsgált állam között. A világ legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok a tizedik helyen végzett, ami fõleg az állam elõtérbe kerülésének, a kormányzati kiadások és központi hitelek arányának jelentõs megnövekedésének a következménye, de Washington a jogrendszert és a tulajdonjogok biztonságát illetõen is a megelõzõ évekénél alacsonyabb pontot érdemelt ki.

Korábbi besorolásához képest tíz helyet javítva idén tizenhetedik helyezett a listán Magyarország, mely a nemzetközi kereskedelemben való részvételi lehetõségeket illetõen bizonyult a legversenyképesebbnek, míg a gazdasági szabadságot biztosító jogrendszert és a kormány méretét vizsgálva már jóval hátrébb sorolódik. Ázsia nagyjai, Kína és India a 92. és 94. helyen végeztek, míg Oroszország 81., Brazíllia 102. a sorban, a teljes listát Venezuela, Mianmar és Zimbabwe zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik