Nagyvilág

Élesen elítélte Ban Ki Mun a volt afgán elnök megölését

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a világszervezet továbbra is elkötelezett Afganisztán és népének támogatása mellett.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője, Martin Nesirky helyi idő szerint kedden New Yorkban elmondta, hogy Ban Ki Munt mélyen megrázta Rabbani halála és a “lehető legélesebben” elítéli az olyan emberek elleni támadást, akik azért dolgoznak, hogy Afganisztánban ismét béke legyen.

Rabbani az utóbbi időben a nagy béketanács elnökeként tevékenykedett. Ez a testület tárgyalásokat folytat a kabuli kormány ellen küzdő iszlamista felkelőkkel, a tálibokkal. Rabbani halálát egy magát a tálibok küldöttének kiadó férfi okozta kedden, aki a turbánjába rejtett pokolgéppel kioltotta a volt elnök életét.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője úgy vélekedett, hogy Rabbani és más magas rangú afgánok meggyilkolása stratégiai értelemben jelentős esemény: a kabuli kormány ellen fellázadt tálibok harctéri kudarcaik után taktikát váltottak, látványos merényleteket kezdtek végrehajtani. Ezeket a gyilkosságokat mindazonáltal komolyan kell venni – tette hozzá Mullen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik