Nagyvilág

Az alkotmánybíróság előtt a szlovák állampolgársági törvény

Az alkotmánybíróság elé került szerdán a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák állampolgársági törvény.

A jogszabály alkotmányellenességét feltételező beadványt Gál Gábor, a Híd magyar-szlovák párt parlamenti képviselője adta át a Kassán székelő testületnek.

“Abból indultunk ki, hogy az állampolgársági törvény (Robert) Fico-féle módosítása ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel is. Ezt a gondolatot 44 koalíciós képviselőtársam támogatta aláírásával a Híd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) frakciójából” – jelentette ki Gál Gábor, aki jogász, s az alkotmánybíróság előtt ő fogja képviselni a beadványt jegyző parlamenti képviselőket.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva.

A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Fico-kabinetet felváltó, Iveta Radicová vezette új kormány azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik