Nagyvilág

Tízmilliók menekültek a szélsőséges időjárás elől

Az ázsiai kormányoknak fel kell készülniük a tengerszint-emelkedés, a szárazság jelentette problémákra az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint.

Ázsiában 2010-ben több mint 30 millióan menekültek el otthonról a szélsőséges időjárás teremtette körülmények miatt – hívta fel a figyelmet jelentésében az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB).

A szervezet által minap kiadott, a The Guardian című brit napilap internetes változatán ismertetett dokumentum szerint a klímaváltozás előrehaladásával egyre csak súlyosbodó természeti jelenségek a jövőben újabb tízmilliókat fognak lakhelyük elhagyására kényszeríteni.

A jelentés szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a kormányoknak fel kell készülniük a tengerszint-emelkedés, a szárazság és a csökkent mezőgazdasági termelékenység jelentette problémákra. A tanulmány készítői mintegy 40 milliárd dollárra becsülik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a szükséges óvintézkedések várható költségeit. A problémát a menekülni kényszerülők milliói már saját bőrükön érzik, és a helyzet rosszabbodni fog.

“A klímaváltozás miatti tömeges elvándorlás egy lassan testet öltő jelenség, de már vannak olyan ázsiai és csendes-óceáni közösségek, amelyek közvetlenül tapasztalják a változó környezeti feltételek – beleértve a tengerszint-emelkedés, elsivatagosodás, a gyakori viharok és áradások – következményeit” – olvasható a dokumentumban.

Robert Dobias, az Ázsiai Fejlesztési Bank klímaváltozási projektjét vezető szakember szerint a migrációt kiváltó tényezőket tekintve az éghajlati jelenségeknél egyelőre többet nyom a latban a gazdasági helyzet, de szerinte a jövőben ez változni fog, és konfliktusokhoz vezethet, amikor emberek tömegeinek nagy távolságokat kell majd megtenniük a túlélésért.

A klímaváltozás egyik legsúlyosabban, egészen pontosan a létezésben fenyegetett érintettje a Maldív-szigetek. Az Indiai-óceánban elterülő állam környezetvédelmi minisztere az ADB szervezésében múlt hét végén tartott konferencián a téma komolyságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy hazájában az elmúlt három évtizedben egész közösségeket kellett egyik szigetről egy másikra áttelepíteni csak mert lakhelyükön fenntarthatatlannak bizonyult az élet a tengerszint emelkedése miatt. A 313 ezer lakosú szigetország átlagos tengerszint feletti magassága 1,5 méter, legmagasabb pontja pedig mindössze 2,3 méter, így különösen érzékeny az éghajlatváltozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik