Nagyvilág

Strasbourgi intõ Moszkvának a Yukos miatt

A keresetet Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) olajcég volt fõrészvényese nyújtotta be.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság kedden elmarasztalta Oroszországot a jogsértõ eljárásért, amely az olajipari konszern felszámolásához, vezetõi bebörtönzéséhez vezetett. A döntést a vállalatot megilletõ kártérítés ügyében ugyanakkor elnapolták. A cég volt vezetése 98 milliárd dollárt követel, amely Moszkva éves védelmi kiadásainak csaknem a duplája. A strasbourgi testület hatvanéves fennállása óta ez a legmagasabb összeg, amelyrõl döntenie kell – emlékeztetett a Le Monde.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság szerint az orosz hatóságok nem szándékosan követtek el jogsértést, de nem hagytak elég idõt rá, hogy a vállalat 2000-ben megfelelõen elkészíthesse adóügyi dossziéját. Az európai bírák szerint Moszkva megsértette a tulajdonhoz való jogot, a 2000-2001-es adóügyi kiigazítások keretében megállapított büntetések kiszámolását és kiszabását érintõen. Nem látták ugyanakkor bizonyítottnak a volt vezetõk állításait, hogy a Yukos vagyona ellen “burkolt kisajátítást” hajtottak végre és a “társaságot szándékosan tették tönkre”.

A Yukos hanyatlása 2003 nyarán kezdõdött. A társaság ellen ügyészségi eljárás indult, miután vezetõje, Mihail Hodorkovszkij nyilvánosan közölte, hogy a 2003. decemberi helyhatósági választásokon két ellenzéki pártot fog támogatni. Moszkvában akkoriban kész ténynek tekintették, hogy a leggazdagabb orosz olajbáró 2008-ban indulna az elnökválasztáson.

Hodorkovszkijt 2005 májusában nyolc év szabadságveszésre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért, csalásért, majd 2006-ban 14 külföldi bank kezdeményezte a Yukos csõdjének kimondását, mivel a társaság nem tudta törleszteni a bankkonzorciumtól 2003-ban felvett, 1 milliárd dolláros kölcsönt. A külföldi bankok ezt követõen eladták a konzorciummal szembeni követelésüket 482 millió dollárért az orosz állami Rosneft olajtársaságnak, amely így az orosz adóhivatal után a második legnagyobb hitelezõként folytatta a csõdeljárás kezdeményezését. A Yukos felszámolása 2007 novemberében befejezõdött: a követelések 8 százalékát nem tudta a csõdbiztos kifizetni a hitelezõknek, és zömmel az állam, illetve néhány nagyvállalat nem kapta meg követeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik