Nagyvilág

Netanjahu a “békérõl” tárgyalna Abásszal

Az izraeli kormányfõ közleményben szólította fel a palesztin elnököt, hogy New Yorkban kezdjenek közvetlen tárgyalást a békérõl.

Benjamin Netanjahu kétoldalú tárgyalást folytatna Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az ENSZ-közgyûlés ülésszaka alkalmából New Yorkban. A politikus felújítaná a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalást, amelyet Jeruzsálemben és Rámalláhban szeretne folytatni, de nem ígért engedményt azokban a kérdésekben, amelyek a palesztinok szerint régóta akadályozzák a megbeszélések sikerre vitelét.

Az izraeli kormányfõ hivatala néhány nappal azelõtt adta ki a közleményt, hogy Abbász a tervek szerint pénteken, az ENSZ-közgyûlésben tartandó felszólalása után kérni fogja a Biztonsági Tanácsától, hogy a világszervezet ismerje el Palesztinát teljes jogú tagállamaként. Abbász már New Yorkban tartózkodik, Netanjahu várhatóan kedden érkezik meg.

A közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások közel egy éve megszakadtak. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy az ENSZ elismerje a palesztin államot, szerintük arról kétoldalú béketárgyalásokon kellene megállapodni. A palesztinok viszont úgy vélik, az elmúlt két évtized béketárgyalásai zsákutcába jutottak.

A nemzetközi közösség lázas diplomáciai erõfeszítésekkel igyekszik megelõzni, hogy az ügy újabb válsággá fajuljon. Barack Obama amerikai elnök hétfõn Angela Merkel német kancellárral telefonon cserélt eszmét a konfliktusról. Obama megköszönte Merkelnek, hogy a szembenálló feleknél személyesen közbenjárva igyekszik elõmozdítani a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását.

Clinton: van még idõ megoldani a válságot

Van még idõ megoldást találni a palesztin államiság ENSZ-beli elismerésének kérdése körül kialakuló diplomáciai válságra – jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton szerint “hosszú még a hét”, több nap van a probléma megoldására. Mint mondta: az Egyesült Államok “rendkívüli élénk” diplomáciai tárgyalásokat folytat Izraellel, a palesztinokkal és más országoknak az ENSZ-közgyûlés ülésszakára New Yorkba érkezõ vezetõivel. Megerõsítette azt az amerikai álláspontot, hogy a független palesztin állam létrehozásához közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások útján kell eljutni, s ezek felújítására szólította fel a feleket. Clinton New Yorkban több mint egy órán át tárgyalt a török külügyminiszterrel, akit arról gyõzködött, hogy Ankara ne rontsa tovább viszonyát Izraellel.

Az amerikai elnök szintén New Yorkba érkezett, s a héten várhatóan megbeszélést folytat az izraeli miniszterelnökkel, de nem tervezi, hogy Abbásszal is tárgyalóasztalhoz ül. Obama elnök egy éve arról beszélt, reményei szerint idén a legfiatalabb ENSZ-tagállamként köszöntheti Palesztinát, most azonban Washington kész megvétózni a palesztin kérelmet a Biztonsági Tanácsban, mert azt az izraeli ellenkezés dacára nyújtanák be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik