Nagyvilág

Kijev és Minszk órái is moszkvai időt mutatnak majd

A fehérorosz és az ukrán időszámítást is az oroszhoz igazítják nemsokára. A beloruszok idén már nem állnak át a téli időszámításra.

A fehérorosz kormány úgy döntött, hogy 2011 őszétől nem térnek vissza a téli időszámításra, így mostantól örökre az idei nyári idő lesz a hivatalos az egykori szovjet köztársaságban.

 

A Belorusz Állami Szabványügyi Hivatal bejelentése szerint az országban szeptemberétől a hivatalos időt a földrajzilag indokolt zónaidő alapján állapítják meg, egy óra hozzáadásával. A Fehéroroszországban érvényes pontos idő ezáltal összhangba került a hivatalos moszkvai idővel, amit a hivatal az orosz-kazah vámunióhoz való csatlakozással indokol.

Oroszország egyébként szintén ez év őszétől válik meg a téli-nyári szezonális időszámítás alkalmazásától, azzal a különbséggel, hogy ezúttal – még utoljára – visszaállítják a mutatókat a téli időre, majd végleg úgy hagyják.

A fehéroroszokhoz hasonló „időugrás” az ukránoknál is esedékes. A napokban kerül a kijevi törvényhozás elé ugyanis az a törvénytervezet, amely Ukrajna esetében is a nyári időszámításnál maradást indítványozza, mely révén Budapest és Kijev között az eddigi egy helyett két órára nőne a különbség. Ezáltal a három legnagyobb nyugati FÁK-tagállamban minden óra Moszkvára mutat majd.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik