Nagyvilág

Athén tovább alkudozik hitelezõivel

Folytatódik a tárgyalás a Görögországnak nyújtandó mentõcsomag újabb részletének kifizetésérõl.

Gyümölcsözõnek minõsítette a görög pénzügyminisztérium azt a telekonferenciát, amelyet a tárca és az országnak hitelezõ nemzetközi trojka – a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB) – képviselõi folytattak hétfõ este. Kedd reggel szakértõk egyeztetnek, este pedig a minisztérium és a trojka képviselõi újabb telekonferenciát tartanak.

Egy neve elhallgatását kérõ görög pénzügyminisztériumi tisztségviselõ úgy nyilatkozott, hogy jobb hangulatban folyt a tárgyalás, mint amilyenre Athén számított. A felek a megállapodás közelébe jutottak, amelyet kedden szeretnének megkötni. Az a legvalószínûbb, hogy a görög kormány szerdai ülése után tesz hivatalos bejelentést a megállapodásról.

A megbeszélés középpontjában az áll, hogy Görögország milyen feltételekkel jut hozzá a 110 milliárd eurós mentõcsomag következõ, 8 milliárd eurós részletéhez. Amennyiben Athén nem kapná meg a pénzt, a jövõ hónapban nem tudná kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét.

A To Vima görög pénzügyi portál úgy értesült, a nemzetközi hitelezõk a már elfogadott 15 megszorítás végrehajtásának felgyorsítását követelik az újabb részlet folyósításához. Az intézkedések között szerepel közalkalmazottak elbocsátása, az állami fizetések és nyugdíjak befagyasztása, a fûtõolaj jövedéki adójának emelése, a veszteséges állami szervezetek bezárása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a privatizáció felgyorsítása – írja a To Vima. Valamennyi lépés szerepelt az athéni törvényhozás által júniusban elfogadott megszorító csomagban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik