Nagyvilág

Kiléptetnék az EU-ból Nagy-Britanniát a konzervatívok?

A párt egyik befolyásos platformjának vezető politikusa heves kirohanást intézett nyílt levélben a közösség ellen, népszavazás kiírását követelve.

Népszavazás kiírását követeli a brit EU-tagság jövőjéről a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselőcsoportjának legbefolyásosabb vélemény- és politikaformáló testülete. Mark Pritchard, az 1922 Bizottság titkára a The Daily Telegraph című konzervatív napilap által hétfőn közölt nyílt levelében fejtette ki a frakció álláspontját.

Azt írta, hogy amikor a britek az előző, 1975-ben tartott népszavazáson támogatták Nagy-Britannia bennmaradását az akkori Európai Gazdasági Közösségben, ezt annak az ígéretnek a birtokában tették, hogy csak közös piacról van szó. Idővel azonban, “jórészt fű alatt” Nagy-Britanniát “mind szorosabb unióba” vonták bele a “kontinenssel”, és sok brit szemében az EU már olyan “megszálló erő”, amely Nagy-Britannia számára “szokatlan előírásokat” határoz meg, korlátozza a szabadságjogokat, “felforgatja kultúránkat és idegen adókat ró ki”.

A párt tisztviselője szerint Európa nem egészen négy évtized alatt “rabszolgájává tette” Nagy-Britanniát, Brüsszel mára “súlyos igává vált”, és az unió “felvizezi” a brit szuverenitást. Pritchard szerint csaknem négy évtizednyi “európai alávetettség után” eljött az ideje a brit nép “felszabadításának”, és annak, hogy a britek “maguk döntsenek sorsukról”

Az 1922 Bizottság titkára szerint mindezek alapján már jövőre ki kell írni a referendumot arról, hogy Nagy-Britannia része legyen-e a mai EU jelentette “politikai uniónak”, vagy kapcsolata Európával csak a kereskedelemre szorítkozzék.

Ha a britek ez utóbbira voksolnak, az utána következő két évben le kell bonyolítani “a politikai szuverenitás visszatelepítését” Brüsszelből Londonba. Ha azonban Brüsszel erre nem lenne hajlandó, a következő népszavazásnak már arról kell szólnia, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon-e az EU-ban, vagy távozzon – írta a politikus.

Nagy-Britanniában évek óta folyamatosan a politikai viták központi eleme a brit EU-tagság jövője. David Cameron miniszterelnök azonban nemrégiben határozottan elvetette egy olyan referendum kiírását, amelynek tétje az lenne, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon-e vagy kilépjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik