Nagyvilág

Görög kötéltánc a szakadék fölött

Nehéz hét elé néz Görögország - mondta Venizelosz pénzügyminiszter, mielõtt tárgyalni kezdett a nemzetközi szervezetekkel. Lapértesülések szerint Görögország hitelezõi arra szólították fel a kormányt, hogy 100 ezer fõvel csökkentse a közalkalmazottak létszámát négy éven belül.

A jövõ évköltségvetésében a hangsúly a kiadáscsökkentésen lesz, hogy képesek legyenek teljesíteni a vállalt deficitcélt – mondta Evangélosz Venizelosz, Görögország pénzügyminisztere egy üzleti konferencián. Délután kezdõdnek az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank alkotta trojkával a tárgyalások a Görögországnak nyújtandó mentõcsomag újabb részletének kifizetésérõl.

Venizelosz kijelentette: mind Görögország, mind az euróövezet “nehéz hét” elé néz. Felhívta a figyelmet, hogy a görög gazdaság harmadik éve van recesszióban, és az idei évben a vártnál rosszabb, 5,5 százalék lehet a visszaesés mértéke. Kijelentette: eddig az állandó adóemelések húzták vissza Görögországot, de “most, 2012-ben, az új költségvetést látva, a hangsúly immár a kiadáscsökkentésen lesz”.

Bob Traa, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetõ helyi képviselõje azt mondta: Görögországnak további lépésekre van szüksége, ha be kívánja tartani költségvetési célszámait és fenntartható pályára kívánja állítani államháztartását. Hozzátette: “Egyáltalán nem értünk egyet azokkal, akik azt gondolják, hogy a görög program sikertelen volna.” Görögország most 7,5 százalékos hiánycsökkentést kíván végrehajtani két év alatt, miközben a gazdaság 10 százalékkal esett vissza. “Elismerést érdemel, amit eddig tettek” – fogalmazott az IMF közgazdásza.

Görög lapértesülések szerint Görögország nemzetközi hitelezõi arra szólították fel a kormányt, hogy 100 ezer fõvel csökkentse a közalkalmazottak létszámát 2015-ig. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy folytatódjanak a tárgyalások az újabb hitelrészlet folyósításáról.

Az unió és az IMF támogatása nélkül a görög állam pénzzavarba kerülhet, a pénzügyminiszter-helyettes a napokban jelezte, hogy már csak október közepéig van elég forrás a kötelezettségek teljesítésére, például a nyugdíjak és az állami alkalmazottak bérének kifizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik