Nagyvilág

Ukrajna szeretné a Déli Áramlatot

Jó kapcsolat alakult ki Ukrajna és az Európai Unió között a társulási szerzõdés aláírásáról folyó tárgyalásokon, ahol részben a Déli Áramlat gázvezeték útjáról tanácskoztak.

Stefan Füle uniós bõvítési biztos ezt akkor jelentette ki, amikor Viktor Janukovics ukrán államfõvel találkozott a 8. Jaltai Európai Stratégia elnevezésû tanácskozás keretében a dél-ukrajnai városban.

Ukrajna napjainkban olyan demokratikus európai államnak tekinti magát, amelynek megvannak a megfelelõ érdekei és lehetõségei, és amely igyekszik megtalálni méltó helyét a világban. Az országának meg van minden feltétele ahhoz, hogy Kelete-Európa regionális vezetõ államává váljon. Ezt a célt azonban csak akkor lehet elérni, ha sikeresen megvalósul az ország modernizálása és elmélyítik az együttmûködést stratégiai partnereikkel- mondta az ukrán elnök a KorreszpondenT.net szerint.

A társult tagságról szóló tárgyalások közvetlenül összefüggnek a Julija Timosenko egykori ukrán kormányfõ elleni büntetõügy fejleményeivel – mondta Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke még csütörtökön.

Janukovics javaslatot tett arra, hogy a Déli Áramlat gázvezetéket Ukrajna területén át, a szárazföldön vezessék. Elmondta, szakértõk úgy vélekedtek, hogy egy ilyen vezeték megvalósítása ötször olcsóbb lehet a tervezett 25 milliárd eurónál. Tanácsolta Európának és Oroszországnak, hogy tanúsítson rugalmasságot ebben az együttmûködésben. Szerinte még mindig aktuális a gázszállítási konzorcium megteremtése, amelyben Európa a felhasználó, Oroszország a szállító, Ukrajna pedig a tranzitország lenne-számolt be az Interfax-Ukrajna hírügynökség.

Az orosz Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall épp pénteken írta alá a dél-oroszországi Szocsiban – Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ jelenlétében – a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték, illetve a vezeték Fekete-tenger alatti részében illetékes South Stream Transport AG vállalat részvényesi megállapodását.

Déli Áramlat célja az Oroszországból Európa felé irányuló földgázszállítási útvonalak további diverzifikálása. A tervek szerint 2015 végére helyezik üzembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik