Nagyvilág

Török mintára építenék újra Líbiát

Ezt az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője mondta Erdogan, török miniszterelnök látogatásakor, Tripoliban.

Líbia új vezetése török mintára építené ki a demokráciát az észak-afrikai arab országban Moammer Kadhafi bukása után – mondta a Kadhafi-rendszert megdöntő népfelkelés vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az első számú vezetője a török kormányfő líbiai hivatalos látogatása alkalmából.

Musztafa Abdel-Dzsalíl kijelentette: egyszerre demokratikus és iszlám államot akarnak kiépíteni Líbiában, olyat, amilyen a mai Törökország. A líbiai politikus köszönetet mondott Törökországnak a felkelőknek nyújtott anyagi és orvosi segítségért.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő Tripoli központjában, a Mártírok terén elmondott beszédében a győztes líbiai felkelésre utalva üdvözölte “a demokrácia győzelmét”, és megemlékezett “a mártírokról, akik életüket áldozták a hazájukért”.

Fölhívással fordult Szirt és Bani-Valíd városokhoz, hogy “öleljék át testvéreiket, és csatlakozzanak a másik Líbiához”. A két városban pénteken heves harcok folytak a felkelők és a megdöntött Kadhafi-rendszer katonái között.

A török kormányfő Szíriának is üzent az őt éltető líbiai tömeg előtt. “Ti vagytok azok, akik megmutatták a világnak, hogy nincs az a kormányzat, amely útjába állhatna a nép akaratának és hatalmának” – mondta. “Ne feledjétek, azok ott Szíriában, akik elnyomják a népet, nem fognak tudni talpon maradni” – fogalmazott.

Erdogan három országot érintő észak-afrikai körutat tett a héten, ennek utolsó állomása Líbia. Előzőleg Egyiptomban és Tunéziában is hősnek kijáró fogadtatásban részesült, amiben nagy szerepe volt az Izraellel szemben az utóbbi hetekben már-már ellenséges török politikának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik