Nagyvilág

Teljes értékû ENSZ-tagságot kér a palesztin vezetõ

Azt fogja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsától Mahmúd Abbász palesztin elnök egy hét múlva, hogy fogadja el a palesztin államot mint az ENSZ teljes értékû tagját. Ezzel - mint az AP hírügynökség írta - Abbász az Egyesült Államok vétóját kockáztatja.

“A Közgyûlésben elhangzó beszédem után a csatlakozási kérelmet átnyújtom az ENSZ fõtitkárának, kérve, hogy továbbítsa a Biztonsági Tanácsnak” – közölte Rámalláhban az elnök.

Abbász tv-beszédében leszögezte: “a Biztonsági Tanács mellett döntöttünk”. Arra utalt, hogy számos ország máig igyekszik lebeszélni errõl az útról, miután az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy élni fog vétójogával. “Ami az egyéb utakat illeti, a kellõ pillanatban majd döntünk” – tette hozzá. Abbász szerint “törvényes jogunk kérni Palesztina számára a teljes értékû államként történõ csatlakozást… véget vetve ezzel egy történelmi igazságtalanságnak a szabadság és a függetlenség megszerzésével, mint a Föld minden más népe, egy független palesztin államban az 1967. június 4-ei vonalak mentén”.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom röviddel a beszéd elhangzása után bírálta a rivális PFSZ-t, szerinte “súlyos kockázatokat” rejt magában Abbász eljárása. Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivõ az AFP-nek kijelentette továbbá: a lépés “sértheti a nemzeti jogokat, mint amilyen a visszatérés joga, az ellenállás, illetve az önrendelkezés joga”.

Mint mondta, “ez a magányos akció nem nyugszik nemzeti konszenzuson”. Izrael is kifogásolta a bejelentett lépést. “Egyoldalú ENSZ-eljárással nem lehet elérni a békét” – hangoztatta az a szûkszavú közlemény, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök irodája adott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik