Nagyvilág

A Sanader-ügyet a magyar ügyészség is vizsgálja

Magyarország zágrábi nagykövete szerint a magyar ügyészség is vizsgálja Ivo Sanader volt horvát kormányfõ korrupciós ügyét, mellyel összefüggésben a horvátok ki akarták hallgatni Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is.

Iván Gábor a Poslovni Dnevnik címû zágrábi gazdasági lapnak azt mondta, a magyar állam nem avatkozik be a vizsgálatba. Elõzõleg a horvát médiában kiszivárogtatták Martonyi János magyar külügyminiszter levelét, amelyet a múlt héten írt horvát kollégájának, Gordan Jandrokovicnak. A lap úgy tudja, Martonyi sérelmezte a horvát versenyhivatal magatartását és bírálta az INA horvát olajtársaság felügyelõ bizottságát, azzal “gyanúsítva” a testület tagjait, hogy hamis üzleti információkat szivárogtatnak ki. A lap felidézi a Vecernji List korábbi írását, amely szerint Martonyi levelét Zágrábban a horvát intézményekre való nyomásgyakorlásként élték meg.

A Poslovni Dnevnik szerint Iván Gábor nem akart beszélni a levélrõl, csak annyit mondott, hogy a két kormány kapcsolatban áll egymással, folynak a megbeszélések az INA-ról, de ezek jelenleg nem tartoznak a nyilvánosságra. “Az információk kiszivárogtatása ellenkezik a vállalatok és a két kormány érdekeivel” – mondta a nagykövet, szintén sérelmezve, hogy a horvát médiában idõnként rövidtávú személyes érdekektõl vezérelt cikkek jelennek meg. A nagykövet cáfolta, hogy az INA-val kapcsolatban Magyarország nyomást gyakorolna a horvát intézményekre. “Amit elmondhatok az az, hogy az INA részvényesi megállapodását jónak tartjuk, és nem látunk okot annak módosítására.”

A diplomata közölte: a horvát kormányfõ harangozta be, hogy hamarosan találkozik Orbán Viktorral, akivel tárgyalna a horvát ügyészség kérésérõl is, hogy kihallgathassák Hernádi Zsoltot az állítólagos megvesztegetésrõl. A lap szerint a magyar ügyészség korábban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasította a kérelmet. A nagykövet válaszul felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország jogsegélyegyezménye biztosítja ezt a lehetõséget és a “magyar kormány nem fog beavatkozni a vizsgálatba. Hiszünk a horvát és a magyar ügyészség függetlenségében és hozzáértésében.”

“Azt tudni kell, hogy a magyar államügyészség saját vizsgálatot indított ugyanebben a kérdésben. A két ügyészség együttmûködése jó. Vannak saját kommunikációs csatornáik, törvényes kereteiken belül járnak el, s õk döntik el, hogy mikor és milyen formában tájékoztatják a nyilvánosságot” – mondta a horvát lapnak Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik