Nagyvilág

Elnapoltak egy kivégzést Amerikában

A legfelsõbb bíróság szólt közbe. A fellebbezést benyújtó védõk szerint a büntetõperben fajra vonatkozó kérdés is elhangzott.

A Texas állambeli afroamerikai 48 éves Duane Buckot egy 1995-ben Houstonban elkövetett kettõs gyilkosság miatt ítélték 1997-ben halálra. Az ítéletet a Texas állambeli Huntsville börtönében, helyi idõ szerint csütörtök este hajtották volna végre méreginjekcióval.

A szövetségi legfelsõbb bíróság ezt meghatározatlan idõre felfüggesztette. Buck ügyvédei azért fellebbeztek, mert a perben szakértõként meghallgatott pszichológus azt állította, a feketék hajlamosabbak erõszakos cselekményeket elkövetni, ha kiengedik õket a börtönbõl.

Buck ügyvédei Rick Perry texasi kormányzóhoz is fellebbezést nyújtottak be, de a legfelsõbb bíróság lépése miatt neki most semmit sem kell tennie. A republikánus Perry támogatja a halálos ítéletek alkalmazását, 11 éves hivatali ideje alatt Texasban 235 elítélten hajtották végre ilyen ítéletet – a szövetségi államok közül messze itt végezték ki a legtöbb embert. Perry szeretne pártja elnökjelöltje lenni, ezért lépéseit most nagyobb figyelemmel követi az amerikai közvélemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik