Nagyvilág

DSK részleges beismerõ vallomása

Beismerte párizsi rendõrségi kihallgatásán Dominique Strauss-Kahn (DSK), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetõje, hogy annak idején közeledni próbált Tristane Banon francia újság- és regényírónõhöz, aki panaszt emelt ellene a hatóságoknál nemi erõszak kísérlete címén - jelentette be egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.

A négy nappal korábbi rendõrségi meghallgatásról azután kérdezték az említett forrást, hogy a L’Express címû hetilap online kiadása közölte: DSK a 2003-ban lezajlott találkozó során azzal próbálkozott (sikertelenül), hogy megcsókolja a fiatal nõt, és a kísérletezés sikertelensége nyomán feladta. DSK ügyvédje a maga részérõl semmit sem volt hajlandó mondani.

Banon még júliusban emelt panaszt DSK ellen a 2003 februári találkozón lezajlottak miatt. A férfi “képzelt jelenetnek” minõsítette azt, amit a nõ elõadott, és rágalmazásért eljárást indított ellene. A nyomozók egyelõre meghallgatták a feleket, és a párizsi ügyészség késõbb dönti el, hogy lesz-e az ügynek folytatása.

DSK szeptember 4-én tért haza New Yorkból, miután az amerikai igazságszolgáltatás ejtette az ellene folytatott eljárást, amely egy szállodai szobalány nemierõszak-panasza nyomán kezdõdött el. A vádló, Nafissatou Diallo végül nem tûnt eléggé szavahihetõnek ahhoz, hogy az ügyészség bízzon az esetleges per megnyerésében.

A volt IMF-vezér vasárnapra a TF1 francia közszolgálati tv-nek ígért interjút az ellene szexuális bûnügyek címén megfogalmazott vádakról, illetve politikai jövõjérõl. DSK korábban a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás elsõ számú esélyese volt, ám gyõzelmi reménye a New York-i meggyanúsítással szertefoszlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik