Nagyvilág

Schmitt kitüntette a tongai királyt

A köztársasági elnök értékelte V. Tupou György király (tongaiul: Siaosi Tupou V.) támogatását a BT-tagságunkhoz.

Schmitt Pál államfõ – a miniszterelnök elõterjesztésére – “a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele érdekében végzett tevékenysége és a magyar ENSZ BT-kampányhoz nyújtott támogatása elismeréseként V. George Tupou tongai királynak, a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND nagykeresztjét (polgári tagozat) adományozta”.

Mint korábban megírtuk, a csendes-óceáni szigetvilág (Szamoa, Kiribati, Palau, Nauru, Vanuatu, Tuvalu, Tonga, a Marshall-szigetek, a Salamon-szigetek, Mikronézia és Pápua Új-Guinea) azért értékelõdött fel számunkra, mert Magyarország az ENSZ BT nem állandó tagságára pályázik, amihez a tagállamok kétharmados támogatása kell – Tongának pedig ugyanúgy egy voksa van, mint az Egyesült Államoknak.

Az államfõ azonban nem csupán a támogatók számára adományozott kitüntetéseket, de mintha megpróbálná becserkészni a konkurenciát is. A köztársasági éremrend középkeresztjét kapta az azerbajdzsáni gazdaságfejlesztési miniszter, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért. Ez annak fényében lehet érdekes, hogy Azerbajdzsán az egyik legesélyesebb vetélytársunk a BT nem állandó tagságáért folytatott versenyben.

A köztársasági elnök egyébként nemcsak ad kitüntetést, vissza is venné azokat, miként ezt tegnap jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek. Arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja meg az állami kitüntetések visszavonásának lehetõségét “az arra érdemtelenné vált személy” esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik