Nagyvilág

Pattanásig feszült a helyzet Észak-Koszovóban

A helyi szerbek azért emeltek barikádokat, mert Pristina át akarja venni az ellenőrzést a Szerbia felé nyiló határátkelőkön. Összehívhatják az ENSZ BT-t.

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány – az EU és a NATO misszióinak támogatásával – át akarja venni a Szerbia felé vezető határátelők ellenőrzését.

Miután Koszovó lépését Belgrád is hevesen ellenzi, Szerbia és Oroszország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte, az észak-koszovói helyzet kiéleződésére hivatkozva, és a csütörtöki BT-ülésre New Yorkba utazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.

Csütörtök éjfélkor jár le a határidő, amikortól a Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését a koszovói vámosok készülnek átvenni az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közreműködésével. Hogy megakadályozzák ennek végrehajtását, a tiltakozó szerbek eltorlaszolták a Leposavicból Jarinje felé vezető utat is.

Az EULEX csütörtök virradóra kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a két átkelő ellenőrzését “vegyes összetételű” erők fogják végezni, és megbízatásuk értelmében az operatív munka az EULEX egységeire hárul majd.

Csütörtök délelőtt Pristinába érkezik Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, akit – értesülések szerint – déltájban fogad Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

Kosovska Mitrovicában és Zvecanban az éjszaka óta szünetel az üzemanyag- és gázszolgáltatás.

A kiéleződött észak-koszovói helyzet miatt szerdán számos szerb és külföldi újságíró és forgatócsoport érkezett Kosovska Mitrovicába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik