Nagyvilág

Megszorít a Berlusconi-kormány, zavargások Rómában

Jóváhagyta az olasz parlament alsóháza szerda este a következő két évre szóló, 54,2 milliárd euró összértékű takarékossági csomagot.

A végszavazáson az alsóház 314-300 arányban fogadta el a tervezetet, amelyet korábban a nap folyamán bizalmi szavazásra bocsátott az olasz kormány.

Az olasz parlament felsőháza már a múlt héten jóváhagyta a takarékossági programot, amelynek része többek között az áfa 1 százalékpontos emelése 21 százalékra, a legmagasabb jövedelműekre kivetett különadó és az, hogy a tervezettnél két évvel korábban, már 2014-ben 65 évre emelik a magánszektorban dolgozó nők nyugdíjkorhatárát.

A piacok és az EU nyomására tető alá hozott – augusztus elején bejelentett – szerte Olaszországban nagy felháborodást kiváltó – intézkedéssorozattól azt reméli az olasz kormány, hogy 2013 végére egyensúlyba tudja hozni az olasz államháztartást.

A megszorító intézkedések ellen tüntetők összecsaptak a rendőrökkel a parlament épületének közelében Róma belvárosában. Az összetűzések akkor alakultak ki, amikor az olasz parlament alsóháza megszavazta a megszorítások következő körét. Több száz ember vonult fel a parlament körüli utcákon, némelyikük füstbombábakat dobálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik