Nagyvilág

Hídra akasztott holttestekkel félemlítik meg a közösségi oldalak használóit

Brutális módszerrel fenyegették meg a mexikói közösségi oldalakon drogkartellekkel foglalkozó internetezőket.

Az amerikai határon található Nuevo Laredo város egyik gyalogoshídjára kedden lógatták fel egy nő és egy férfi holttestét – jelentette a CNN. A két huszonéves áldozatot láthatóan durván megkínozták, mielőtt felakasztották volna őket a hídra, az internetezőknek szóló fenyegetéssel együtt. A holttestek mellett talált egyik üzenet kijelenti, hogy „ez fog történni mindenkivel, aki furcsaságokat ír az internetre”. Az üzenetet Z betűvel írták alá, ami feltehetően a hírhedt Los Zetas kartellre utal.

Egy mexikói nyomozó a CNN-nek elmondta, hogy négy éve dolgozik Nuevo Laredóban, de még egyszer sem találkozott internetezők elleni fenyegetésekkel. Ricardo Mancillas Castillo elmondása szerint egy szemtanúja sincsen az esetnek, és az elkövetőket szinte lehetetlen lesz megtalálni. A kedden megtalált áldozatokat még nem azonosították, és senki sem kereste őket. Azt szintén közel lehetetlen lesz kideríteni, hogy a két fiatal tényleg írt-e drogkartellekről a internetes közösségi oldalakon.

A kegyetlen módszereikről ismert mexikói drogkartellek rendszeresen lógatnak le hidakról és felüljárókról meggyilkolt embereket, figyelmeztetésképpen. Ez a mostani lehet azonban az első eset, hogy a közösségi oldalak felhasználóit fenyegetik ezzel a módszerrel – közölte az amerikai hírtelevízió.

Miután Mexikó nagy részén a drogkartellek halálos fenyegetésekkel sikeresen hallgatásra kényszerítették a hagyományos sajtót, a kartell tevékenységével főleg közösségi oldalak foglalkoznak. A fenyegetés két oldalt név szerint is megemlített. Az egyik a kizárólag a droghoz köthető erőszakkal foglalkozó Blog del Narco, a másik az Al Rojo Vibo fórum, ahol bárki tehet névtelen bejelentéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik