Nagyvilág

Átment a Berlusconi-csomag

Elfogadt az olasz parlament alsóháza szerda este a Silvio Berlusconi vezette kormány következõ két évre szóló, 54,2 milliárd euró összértékû takarékossági csomagját.

A végszavazáson a képviselõk 314-300 arányban hagyták jóvá a megszorító csomagot, amelyet korábban bizalmi szavazásra bocsátott a kormány.

A megszorító intézkedések ellen tüntetõk összecsaptak a rendõrökkel a parlament közelében Róma belvárosában. Az összetûzések akkor alakultak ki, amikor az olasz parlament alsóháza megszavazta a megszorítások következõ körét.A parlament felsõháza már a múlt héten rábólintott a programra.

A költségvetési kiigazításban többek között az áfa 1 százalékpontos, 21 százalékra emelése szerepel, ami évi 4 milliárd euróval növelheti Róma bevételeit. A legmagasabb jövedelmûekre kivetett különadó is visszakerült a javaslatba: korábban a kormánykoalíció pártjai között zajló vitában kikerült ez a pont. A mostani csomag szerint 3 százalékkal sújtanák az évi 300 ezer eurónál magasabb jövedelmeket, ami kevésbé szigorú az eredetileg tervezett 90 ezres küszöbhöz képest. A magánszektorban dolgozó nõk nyugdíjkorhatárát a korábbi javaslatban szereplõ 2016 helyett már 2014-ben a férfiakkal azonos szintre, 65 évre emelnék. Ezekkel az intézkedésekkel a megszorítási csomag végsõ összege 54,2 milliárd euróra nõtt, ami több az eredetileg tervezett 45,5 milliárd eurónál.

A piacok és az EU nyomására tetõ alá hozott – augusztus elején bejelentett – országszerte nagy felháborodást kiváltó – intézkedéssorozattól azt reméli a kormány, hogy 2013 végére egyensúlyba hozza az államháztartást. Sajtóhírek szerint a megszorítások részét képezik a megállapodásnak, amelyet az olasz államkötvények másodpiaci felvásárlásáról kötött Róma az Európai Központi Bankkal (EKB).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik