Nagyvilág

Radicová marad

Nem a szlovák kormányfõ, a bizalmatlansági indítvány bukott.

Iveta Radicová marad a szlovák miniszterelnök. Az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a többség támogatását a szerda kora reggeli szavazáson a parlamentben. A jelen lévõ 147 képviselõ közül Radicová leváltását csak 69 honatya támogatta. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, az ellenzéknek 71 képviselõje van. Radicová megbuktatásához a parlamenti képviselõk több mint felének a szavazatát kellett volna megszereznie az ellenzéknek.

Elõzõleg maratoni – több mint 11 órás – aránylag éles, idõnként indulatos vita volt. A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezetõ Radicová ellen ez volt az elsõ bizalmatlansági indítvány. A jobbközép koalíció mind a négy pártjának képviselõi az éjjeli vitában támogatásukról biztosították Radicová kormányfõt.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendõzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.
Robert Fico, a Smer elnöke beszédében azzal indokolta pártja kezdeményezését – amelyhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott -, hogy Radicová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövõképe, erkölcsileg csõdöt mondott, “nincs joga” a kormányfõi tisztségre. A volt miniszterelnök kijelentette: kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlõdõ, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.

Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, a kormány elsõ alelnöke visszautasította Fico bírálatát, s azt mondta: önkényesen bánik a tényekkel. A politikus szerint több mai gazdasági problémát a Fico-kormány elhibázott döntései okozták. Figel leszögezte: a kormány keddi ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította Radicovát. “Robert Fico a populizmus nagymestere” – jelentette ki Mikulás Dzurinda külügyminiszter, az SDKU elnöke. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, házelnök szintén manipulációnak minõsítette Fico beszédét, s az ellenzék érveit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik