Nagyvilág

A külföldi sajtó Orbán “politikai autizmusáról”

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának megvonása kapcsán politikai üldözést, koncepciós eljárást és abszolutizmust emleget a kormánnyal kapcsolatban a külföldi sajtó, de nem kíméli Gyurcsányt sem.

Divat a leszámolósdi

Magyarország is ama kelet-közép-európai államok közé tartozik, ahol a politikusok elõszeretettel kiáltanak leszámolást, koncepciós eljárást, ha a nyomozó hatóság vagy az igazságszolgáltatás politikai érdekeikkel ellentétes döntéseket hoz – írja szerdai vezércikkében az erdélyi Krónika. A szerzõ, Rostás Szabolcs szerint a volt szocialista kormányfõ is közvádlóvá lépett elõ az Országgyûlés elõtt elmondott beszédében, hazugsággal vádolva az ügyészséget.

A szerzõ emlékeztet más országok példáira. Romániában vádat emeltek Adrian Nastase volt kormányfõ ellen, de hasonló lépés született Julija Timosenko volt ukrán, Ivo Sanader egykori horvát és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnökkel szemben is. Geir Haarde korábbi izlandi kormányfõt a szigetország bankszektorának összeomlásában játszott szerepéért állították bíróság elé, Jacques Chirac volt francia államfõ ellen ugyanakkor közpénzek elsikkasztása miatt folyik eljárás.

Gyurcsány az egyetlen ellenfél, de nem valódi

Mindkét vezetõ lengyel politikai napilap részletesen foglalkozik szerdai számában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogának megvonásával.

Jacek Pawlicki a baloldali liberális Gazeta Wyborczában hangsúlyozza: sok – köztük jobboldallal rokonszenvezõ – szakértõ szerint is Gyurcsány az egyetlen komoly ellenfele a jelenlegi kormánynak. Csak az a probléma, hogy sok, Orbánt egyébként nem kedvelõ magyar számára is kompromittálódott személyiség. A Fidesz azért kapott szinte abszolút hatalmat a magyar választóktól, mert szemükben a szocialisták nyolcéves kormányzása a korrupcióval és a botrányokkal fonódik össze.(…) 2008-ban Magyarország a kommunizmus bukása óta legsúlyosabb gazdasági válságba került, amelybõl a Fidesz csak lassan és nagy politikai árat fizetve tudja kihúzni.

A konzervatív Rzeczpospolita újságírója, Katarzyna Zuchowicz kiemeli: Gyurcsány a Fidesz elsõ számú ellensége. A kormánypárt minden lehetõ alkalommal azzal vádolja, hogy csõdbe vitte az országot. Orbán Viktor a Rzeczpospolitának adott 2009-es interjúban figyelmeztetett, hogy senki sem tehet tönkre büntetlenül egy országot, az emberek reményeit, a fiatal nemzedék jövõjét.

Gyurcsány politikai üldözés áldozatának tekinti magát, és blogjában gazembernek nevezte Orbánt – írta a szerzõ. A magyarok azonban joggal nem hisznek neki – utalt a szerzõ az õszödi beszédre és azt követõ eseményekre. Felmérések szerint 70 százalékuk egyetért Gyurcsány mentelmi jogának megvonásával – tette hozzá.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában Georg Paul Hefty kommentárban foglalkozott a témával.

Hefty rövid elemzésében Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nem új rivalizálásáról írt. Emlékeztetett egy korábbi videofelvételre, amelyen a fiatal Orbán a fiatal szocialista politikusok közül egyedül Gyurcsányt nevezte tehetségesnek. A szerzõ úgy vélte, hogy ez a rivalizálás ma is befolyásolja Orbán Viktor politikáját.

Orbán megõrül ideológiai tükörtermében

Kommentárokban és tudósításokban foglalkoztak a szerdai osztrák lapok a magyarországi belpolitikai eseményekkel.
Az “Orbán-rendszernek” friss levegõre van szüksége, máskülönben az a veszély fenyegeti, hogy végleg úrrá lesz rajta a “politikai autizmus” – írta vezércikkében a konzervatív Die Presse. Michael Laczynski emlékeztet arra, hogy a Fidesz a választópolgároktól nyert legitimitást. Ami a Fidesz-kormány teljesítményét illeti, az nem “mindenestül elátkozandó” – tette hozzá.

A kormányfõ ugyanakkor a szerzõ szerint “nyugtalanítóan vonzódik az abszolutizmushoz”. Ez abban nyilvánul meg, hogy megpróbálja “visszafordítani az idõ kerekét”. Példaként említi a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást. Az “esztelenséggel határos” az a kísérlet – írta -, hogy az ugyancsak demokratikusan legitimált volt kormányfõt költségvetési politikája miatt megpróbálják a bíró elé citálni. Úgy tûnik, a választási gyõzelem annyira meggyõzte Orbán Viktort téziseinek igazáról, hogy nem keresi már a kapcsolatot a külvilággal. Azonban éppen a párbeszédre való készség biztosít friss levegõt, és megfelelõ oxigénáramlást a hatalom központjaiban. Ha nem sikerül legalább néha elhagynia “ideológiai tükörtermét”, akkor majd a választásokon kapja kézhez a számlát – vélekedett a szerzõ.

Foglalkozott a mentelmi jog felfüggesztésével a Der Standard címû bécsi liberális lap is. Orbán Viktor katasztrófa-szcenáriókkal és bosszúretorikával akarja drasztikus takarékossági intézkedésekre ráhangolni az országot – állt az értékelõ elemekkel vegyes cikk alcímében. Kathrin Lauer tudósító meglátása szerint a kormány a vártnál nagyobb költségvetési hiány miatt olyan reformokat tervez, amelyek “éles ellentmondásban állnak” ellenzékben folytatott retorikájával. Ezzel egy idõben Polt Péter fõügyész a gazdaságilag leszerepelt ellenzéki szocialisták “diszkreditálásán dolgozik” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik