Nagyvilág

Síita zarándokokat mészároltak le Irakban

Huszonkét iraki síita zarándokot mészároltak le feltehetõen szunnita radikális iszlamista fegyveresek hétfõ este a nyugat-iraki el-Anbár tartományban - közölte a rendõrség.

A hívõk – 22 férfi és nyolc nõ – a dél-iraki Kerbelából utaztak Szíriába egy buszon és egy minibuszon. A fegyveresek a fõvárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra megállították a két jármûvet, leparancsolták róla a nõket, és a férfiakat a nagyobbik buszon elvitték a fõúttól néhány kilométerre. Ott leszállították, és egyenként agyonlõtték õket.

Irak 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodródott, mindennaposak voltak a szunnita és síita felekezetek egymás elleni támadásai. Akkoriban a sivatagban elterülõ el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára. Elõzõleg, hétfõ reggel a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvõ Baakúbában ismeretlenek lelõtték az as-Suhada mecset imámját. A gyilkosok hangtompítós fegyvert használtak.

A 63 éves szunnita hitszónok ismert volt arról, hogy rendszeresen ostorozta az al-Kaida terroristahálózatot. Noha sokkal kevesebb az erõszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban. Hétfõn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik