Nagyvilág

A líbiai felkelõk háborús bûnei

A Kadhafi-rezsim megdöntéséért harcoló líbiai felkelõk önkényes emberöléseket és kínzásokat hajtottak végre - derül ki az Amnesty International (AI) jelentésébõl.

A neves jogvédõ szervezet több mint százoldalas dokumentuma három hónapnyi vizsgálat eredményeit összegzi. Az AI nem tesz egyenlõségjelet a Kadhafi-rezsim rémtettei és a lázadók által elkövetett törvénytelenségek közé. Az elõbbiek súlyosabbak, számuk jóval nagyobb, s összességükben kimeríthetik az emberiesség elleni bûncselekmény fogalmát.

Mindazonáltal a líbiai felkelõk bûntettei sem nevezhetõk jelentéktelennek: egyes esetekben háborús bûncselekménynek minõsíthetõk, jóllehet kisebb mértékûek a rezsim hívei által elkövetett visszaéléseknél – mutat rá a jelentés. A konkrét esetek közül kiemeli, hogy az ellenzék hívei április és július között “önkényesen megölték” Kadhafi több mint egy tucat támogatóját, illetve biztonsági emberét.

Az ország keleti részének meghódítása után a felkelõk több tucat kormánykatonát és feltételezett külföldi zsoldost “lõttek agyon, akasztottak fel vagy lincseltek meg” anélkül, hogy bármilyen módon felelõsségre vonták volna õket ezért.
A jelentés szerint mind a kormányerõk, mind a lázadók szították a fajgyûlöletet és a xenofóbiát, miáltal a líbiai lakosság dühe a feketeafrikaiak ellen fordult. Utóbbiak egyre gyakrabban váltak támadások, rablások és bántalmazások elszenvedõivé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik