Nagyvilág

Irán elengedi a kémkedés miatt elítélt két amerikait

Az előző hónapban nyolc évig tartó börtönbüntetésre ítélt két amerikai fiatal két napon belül szabadul Iránból - jelentette az NBC.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az NBC amerikai televíziónak adott interjúban jelentette be, hogy Teherán elengedi Shane Bauert és Josh Fattalt, akiket kémkedés és határsértés miatt ítéltek nyolc évig tartó börtönbüntetésre. A televízió közlése szerint a két férfi két napon belül szabadulhat.

Ügyvédjük, Maszúd Sáfii közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy fejenként félmillió dollár óvadék ellenében engedik őket el, és elhagyhatják az országot.

A két férfit, egy harmadik amerikaival együtt még 2009 júliusában vették őrizetbe az iráni hatóságok, az észak-iraki határ közelében. A három turista végig azt állította, hogy véletlenül tévedtek az iszlám köztársaság területére, amikor az iraki-iráni határnál lévő hegyekbe kirándultak.

A két férfi társa, Sarah Shroud egy éve jutott haza az Egyesült Államokba, miután betegsége miatt, félmillió dolláros óvadék ellenében, szabadlábra helyezték az iráni hatóságok. Bauer és Fattal azonban fogságban maradt, és az előző hónapban, egy zárt ajtók mögött zajlott tárgyaláson kémkedés és határsértés vádjában elítélték őket. Nyolc évet kaptak, pedig az iráni törvények szerint a kémkedést halállal is lehet büntetni. A két férfit a hírhedt teheráni Evin börtönben, közös cellában tartották fogva.

Az ügy még inkább megterhelte az Egyesült Államok és Irán amúgy sem felhőtlen viszonyát. Az Egyesült Államok mindig hevesen visszautasította a kémkedés vádját, és állampolgárainak szabadon engedését követelte. Irán válaszul általában arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok “tucatnyi iránit tart illegálisan fogva”. Az ítélethirdetés után Maszúd Sáfii ügyvéd közölte, hogy fellebbez az ítéletek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik