Nagyvilág

Obama benyújtotta munkahelyteremtő törvénycsomagját

A magas munkanélküliség miatt bajban lévő amerikai elnök a csomag azonnali elfogadását várja a kongresszustól.

A kongresszusnak haladéktalanul el kell fogadnia azt a munkahelyteremtő csomagot, amely országszerte ismét állást teremt az amerikaiak számára – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében mondott beszédében. Obama egyúttal bejelentette, hogy a 447 milliárd dolláros tervezetet átküldte a szövetségi törvényhozásnak.

Az elnök szerint a honatyáknak politikai játékok és késlekedés nélkül kell elfogadniuk a programot, és felszólította a választókat, hogy ennek reményében gyakoroljanak nyomást képviselőikre és szenátoraikra. A képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok azt ígérték, hogy gyorsan áttekintik a törvénytervezet-csomagot, ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy az adócsökkentésen kívül annak más elemeit is támogatnák.

Obama a héten Ohio és Észak-Karolina államokba utazik, hogy népszerűsítse tervét a választók között, készülve a jövő évi elnökválasztásra. A két állam várhatóan fontos csatatér lesz a 2012-es választások alatt. Obama újraválasztási esélyeit komolyan fenyegeti a jelenleg 9,1-es munkanélküliségi ráta.

A munkahelyteremtő csomag egyaránt csökkenti a munkavállalók és a vállalkozások adóit, és infrastruktúra-fejlesztési programok révén közalkalmazottaknak és építőmunkásoknak kíván munkahelyeket teremteni. Az elképzelések között a legjelentősebb tétel a bért terhelő járulék 240 milliárd dolláros csökkentése. A csomagban szerepel továbbá a munkanélküliségi biztosítás 49 milliárd dollár költségkihatású meghosszabbítása.

A törvénytervezet értelmében a tagállamok és az önkormányzatok 50 milliárd dollárt kapnának közlekedésfejlesztési célokra, 35 milliárdot különítenének el tanárok, rendőrök és tűzoltók alkalmazására, 30 milliárdot költenének a köztulajdonban lévő oktatási intézmények felújítására, és további 15 milliárdot a megüresedett vagy lefoglalt házak és üzlethelyiségek rendbe tételére.

Obama hamarosan országos kampánykörútra indul, hogy támogatókat toborozzon a múlt héten ismertetett törvénytervezete számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik