Nagyvilág

Megtámadták Izrael egyiptomi nagykövetségét – a helyettes marad

Péntek éjjel több száz tüntetõ rohamozta meg a zsidó állam Kairói nagykövetségét. A diplomaták kimenekültek, majd távoztak az országból. Egyedül a nagykövet helyettese maradt.

Az Izrael egyiptomi nagykövetsége elleni támadás után is Kairóban maradt az izraeli nagykövet helyettese, hogy a zsidó állam kapcsolatban maradjon az egyiptomi kormánnyal – közölte egy magas rangú izraeli tisztségviselõ szombaton.

A neve elhallgatását kérõ tisztségviselõ hozzáfûzte, hogy a konzuli ügyekért felelõs diplomata Egyiptomban állomásozik mindaddig, míg az izraeli kormány döntést hoz a nagykövetség elleni támadásra adott válaszról. Jichák Levanon nagykövetet és a külképviselet személyzetét családjaikkal együtt – mintegy nyolcvan embert – kimenekítették Egyiptomból, õk szombaton meg is érkeztek Izraelbe.

Péntek éjjel több ezer fõs tüntetés zajlott az épület elõtt, a feldühödött tömeg – a közelben lévõ katonai rendõrök asszisztálása mellett – ledöntött egy falat, majd egy férfi a követség tetejére mászva lehajította az izraeli zászlót.

Jichák Levanon a diplomáciai normák súlyos megsértésének és a két ország közötti békés kapcsolatokra mért csapásnak minõsítette a nagykövetség péntek éjszakai megrohamozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik