Nagyvilág

Ünnepi díszszemlét tartottak Észak-Koreában

A kommunista állam alapításának 63. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a vezető Kim-Dzsong Il és legkisebb fia is megjelent.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és legkisebb fia – akit a hatalom legesélyesebb örökösének tekintenek – is megjelent pénteken Phenjanban a kommunista állam alapításának 63. évfordulója tiszteletére rendezett díszszemle nézői között.

Az állami televízió felvételén látható volt a két férfi, amint a dísztribünön állva megtapsolta a csapatok átvonulását a rendszeralapító Kim Ir Szenről elnevezett hatalmas téren. A szemlén előbb a rakéta-sorozatvetők és légvédelmi rakéták vonultak fel, majd a páncélos járművek és a reguláris egységek következtek.

A teret zászlókkal, plakátokkal és feliratokkal díszítették, az egyiken az szerepelt, hogy “Éljenek Kim Ir Szen forradalmi eszméi”, míg a másikon: “Állj készen arra, hogy hazádat életed árán is megvédd”.

Kim Dzsong Il, az ország jelenlegi vezetője 1994-ben elhunyt apjától, Kim Ir Szentől örökölte a hatalmat. A 69 éves vezető most ezt igyekszik átadni fiának, Kim Dzsong Unnak.

Amerikai és dél-koreai tengerészgyalogosok közös hadgyakorlatot tartanak pénteken Dél-Koreában – írta a Korea Times című angol nyelvű szöuli lap. A beszámoló szerint a manővereket, amelyekben 280 dél-koreai és 720 amerikai katona vesz részt, a fővárostól, Szöultól 350 kilométerrel délkeletre, valamint a két Korea közötti határ közelében tartják. A gyakorlat célja az amerikai és dél-koreai egységek közötti együttműködés erősítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik