Nagyvilág

Nyilvánosságra hozták a 9/11-es hangfelvételeket

A légiforgalmi irányítók reménytelenül igyekeztek felfogni azt, mi történik valójában. A felvételek teljes pánikról tanúskodnak.

Az Egyesült Államokban csütörtökön első ízben hozták nyilvánosságra teljes körűen azokat a hangfelvételeket, amelyek a légiforgalmi irányítók, a pilóták és a katonai hatóságok között zajlott beszélgetéseket regisztrálták azt követően, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák hatalmukba kerítettek négy utasszállító repülőgépet. A hangfelvételek teljes pánikról tanúskodnak.

A légiforgalmi irányítók reménytelenül igyekeztek felfogni azt, mi történik valójában, és az elveszett gépek nyomára bukkanni. Mindez azt bizonyítja, hogy az amerikaiak teljesen felkészületlenek voltak egy ilyen súlyos merényletre.

Nézze meg a CNN összeállítását:

Az egyik légiirányító például – utalva a WTC épületében kiütött tűzre – annyit mondott hitetlenkedve: “Hm, hát ez az a hely, ahol a gépnek a nyomát vesztettük.”

Egy pilóta ugyanekkor azt kérdezte: “tudja-e valaki, hogy mi az a füst ott lent Manhattanben?”

A felvételek szerint Bostonban – ahonnan a New York-i merénylethez felhasznált két repülőgép szállt fel – az egyik légiirányító közölte: “egy gépet eltérítettek és New York felé tart, szükségünk van rátok, szükségünk van egy F-16-osra, vagy valami másra, ami kiment bennünket ebből”.

A beérkezett válasz az események iránti teljes hitetlenségről tanúskodott: “Most ez egy gyakorlat, vagy a valóság?”

A hangfelvételek között megtalálhatóak a WTC északi tornyának irányított American Airlines 11-es számú járat személyzetének tragikus beszélgetései is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik