Nagyvilág

Kennedy nem akarta, hogy alelnöke legyen az utódja

A merényletben meghalt John F. Kennedy nem akarta, hogy alelnöke kövesse őt az elnöki székben. Aggódott, hogy mi lesz az országgal.

„Istenem, el tudod képzelni, hogy mi történne az országgal, ha Lyndon Johnson elnök lenne?”. Özvegye szerint John F. Kennedy ezt többször kijelentette, mert nem tetszett neki, hogy alelnökéből elnök lehet, mert aggódott az Egyesült Államokért.

Ez a véleménye abból az interjúból derül ki, amelyet az özveggyel, Jacqueline Kennedyvel készített egy történész pár hónappal az 1963. novemberi dallasi elnökgyilkosság után. A beszélgetéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az özvegy szerint Kennedy kereste a módját annak, hogy Johnson ne követhesse őt az elnöki székben a második mandátumának lejárta után, 1968-ban. Ezzel együtt meg akarta tartani őt alelnöknek, hogy biztosítsa a saját újjáválasztását.

Kennedy megölése után Johnson elnök lett, és 1964-ben újra megválasztották. Hivatali ideje alatt bonyolódott bele mélyen az Egyesült Államok a vietnami háborúba, ugyanakkor fontos polgárjogi törvényeket fogadtak el a feketék javára.

Jacqueline Kennedy szavait ifjabb Arthur Schlesinger rögzítette 1964-ben. Az 1994-ben elhunyt özvegy azt kérte, hogy halála után még ötven évig ne hozzák nyilvánosságra a felvételeket, de ezt a Kennedy család felülvizsgálta abból az alkalomból. hogy John F. Kennedy az idén ötven éve vette át a tisztséget.

A felvételekből augusztus elején már nyilvánosságra hoztak egy részletet. Abban Jackie Kennedy arról beszélt, hogy Johnsont és a texasi „titánok” egy csoportját tartotta felelősnek férje meggyilkolásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik