Nagyvilág

A törököknél a segélyhajóra támadt izraeli katonák névsora

A neveket egy török ügyvéd adta át hazája ügyészségének, hogy körözést adjanak ki ellenük.

A névsort Ramazon Aritürk, a gázai segélyakciót szervező iszlamista nem kormányzati szervezet ügyvédje adta át az isztambuli ügyészségnek. A listán azoknak az izraeli katonáknak a nevei szerepelnek, akik parancsot adtak a gázai segélyhajók elleni támadásra vagy érintettek abban.

Az ügyvéd elmondta: azt várják, hogy az ügyészség letartóztatási parancsot ad ki ellenük. A tavaly májusi támadásban nyolc török és egy török születésű amerikai halt meg. A támadás komoly politikai feszültséget okozott Törökország és Izrael között. A török kormány a múlt héten kiutasította az ankarai izraeli nagykövetet és befagyasztotta védelmi együttműködését Izraellel azért, mert a zsidó állam nem hajlandó bocsánatot kérni a történtekért.

Az ENSZ egy jelentésében azt állapította meg, hogy túlzott volt a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni tavaly májusi izraeli támadás. A dokumentum szerint ugyanakkor a nemzetközi jog szempontjából jogos a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alatt álló terület elleni blokád.

A török ügyvéd elmondta, hogy a névsort azoknak az izraeli katonáknak a tanúvallomásai alapján állította össze, akik szerepeltek a zsidó állam által az ENSZ-nek átadott jelentésben.

Hozzátette, hogy egyes izraeli katonák, akik sajnálták a történteket, kapcsolatba léptek vele és megadták néhány katona nevét. Ők maguk – hangoztatta – beérték azzal, hogy “megfigyelők voltak” a támadás során. A listán tíz katona neve szerepel – mondta az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik