Nagyvilág

Megtalálták az orosz repülőtragédia összes áldozatát

Csütörtök reggelre megtalálták az előző napi orosz repülőkatasztrófa mind a 43 halálos áldozatának holttestét.

Megtaláltak minden holttestet Jaroszlavlban, ahol szerdán lezuhant egy Jak-42 típusú repülőgép, a fedélzetén a helyi Lokomotiv jégkorongcsapattal. Az áldozatok többségét a Volgában, illetve az ott beleömlő Tunosonka folyóban találták meg, a helyi Tunosna repülőtértől nem egész két kilométernyire, ahová a gép mintegy 100 méteres magasságból zuhant.

A balesetet ketten élték túl a fedélzeten lévő 45 ember közül. Egyikük súlyos, a másik válságos állapotban fekszik kórházban. Égési sérüléseik kezelésére a fővárosból rendeltek ki szakorvosokat.

A gép “feketedobozait” csütörtökön reggel még keresték, a feltételezések szerint a víz alá került farrészben vannak. Az első feltételezések szerint a Jak-42 egy antennába ütközhetett felszállás közben, vagy három hajtóműve közül az egyik felmondta a szolgálatot. Szakértők a csütörtöki lapokban elmondták: a Jak-42 két hajtóművel gond nélkül repül, de a felszálláshoz mindháromra szükség van.

A gépet a Jak-Szervisz elnevezésű charter légitársaság üzemeltette, és az űrkutatás terén tevékenykedő Hrunyicsev Intézettől bérelte. Belül egyetlen VIP-szalonnak van berendezve, és a lapok értesülései szerint gyakran vették igénybe sportcsapatok. Ez volt a társaság egyetlen ilyen gépe, a további négy Jak-40-es.

Oroszországban igen gyakoriak a légi balesetek, és nem telik el úgy nap, hogy a hatalmas országban legalább egy-két géppel ne lenne menet közben műszaki probléma, a kényszerleszállások mindennapiak. A szakértők ezt a csütörtöki lapokban is a géppark elöregedésével hozzák összefüggésbe, valamint azzal, hogy a kisebb magántársaságok elsősorban a pénzkeresetet tartják szem előtt, s nem a biztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik