Nagyvilág

Véres merényletek Pakisztánban és Indiában

Két nagy erejû robbanás történt az északnyugat-pakisztáni Kvetta városában egy kormányzati épületnél; 21-en meghaltak, és több mint 40-en megsebesültek. Indiában közben 11-re nõtt az új-delhi bíróságnál elkövetett merénylet áldozataiank száma.

Az afgán határnál fekvõ pakisztáni várost több robbanás rázta meg szerda reggel, alig néhány perces eltéréssel. Öngyilkos merénylõk robbantották fel magukat. A helyi hatóságok vezetõit, illetve a pakisztáni határõrség katonáit akarták megölni.

Elõbb egy autóba rejtett pokolgép robbant egy félkatonai szervezet parancsnokhelyettesének házánál, majd egy gyalogosan érkezõ merénylõ ugyanott mûködésbe hozta a testére erõsített robbanószerkezetet.

Kvetta városában fogták el két nappal ezelõtt Júnisz al-Mauritánit, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetõjét és két társát. A hatóságok azt vizsgálják, hogy a merénylet megtorló akció volt-e a szélsõségesek részérõl.

Egyelõre egyik pakisztáni szélsõséges szervezet sem vállalta magára a két merénylet elkövetését, az elõzetes vizsgálat alapján ugyanakkor feltételezhetõ, hogy az a Tehrik-i-Talibán Pakisztan szélsõséges szervezet embereinek a mûve.
A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: MTI / EPA

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: MTI / EPA

Új-Delhiben közben több mint tízen meghaltak és negyvenen megsérültek a legfelsõbb bíróságnál elkövetett merényletben.
Az aktatáskában lévõ robbanószerkezetet az indiai legfelsõbb bíróság recepcióján helyezték el.

Manmohan Singh indiai miniszterelnök gyáva terroristaakciónak nevezte a robbantást.

Legutóbb július közepén volt hasonlóan súlyos merénylet Indiában: húszan haltak meg, és több mint 130-an megsebesültek egy hármas robbantásban Mumbaiban. A merényletért akkor egy helyi radikális iszlamista csoportot, a pakisztáni Laskar-i-taiba terrorszervezethez köthetõ Indiai Mudzsáhideket tettek felelõssé, de nem tartóztattak le senkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik