Nagyvilág

300 milliárd dolláros munkahelyteremtő programot hirdet Obama

Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, és ez jelentősen beárnyékolja Obama újraválasztási esélyeit.

Amerikai sajtójelentések szerint 300 milliárd dolláros új munkahelyteremtő programot hirdet meg csütörtöki kongresszusi beszédében az amerikai elnök. Barack Obama a belső fogyasztást ösztönző adókönnyítések, infrastuktúra-beruházások állami finanszírozása, és az amerikai államoknak nyújtott közvetlen támogatások révén akarja növelni a munkahelyek számát.

– Vissza kell hozni az amerikaiakat a termelésbe, és itt az ideje, hogy a kongresszus tegyen is ennek érdekében – jelentette ki hétfőn Detroitban Obama a munka amerikai ünnepe alkalmából elmondott beszédében, amelyben megismételte, hogy szeptember 8-án a kongresszusban javaslatokat terjeszt elő a gazdaság élénkítésére, a munkahelyek számának növelésére. Akkor a tervezett intézkedésekről konkrétumok még nem szivárogtak ki.

Elemzők a magas munkanélküliséget vélik az amerikai gazdasági lassulás elsőszámú okának, hiszen a gazdasági növekedés kulcsának tartott belső fogyasztás a foglalkoztatottság emelése nélkül számottevően nem élénkíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik