Nagyvilág

Megindult a gázszállítás az Északi Áramlaton

Megkezdődött az Oroszországból Németországba menő Északi Áramlat vezeték első vonalának feltöltése földgázzal.

A „gázcsapot” Vlagyimir Putyin orosz kormányfő „nyitotta meg” a kompresszorállomás vezérlőtermében, egy számítógépen – jelentette az AGI gázipari hírügynökség.

A vezetéken az utolsó hegesztést a Leningrádi területen lévő Portovaja-öbölben végezték augusztus 19-én, szeptember 3-án összekötötték a vezeték szárazföldi és tengeri részét, majd Németországból feltöltötték a vezetéket az úgynevezett párnagázként szolgáló nitrogénnel. A földgáz a vezeték németországi végén kiszorítja a nitrogént, és a kiszámított nyomásszintig feltölti a vezetéket: ezután kezdődhet meg a gáz tényleges szállítása.

Az Északi Áramlat második csővezetéke már épülőben van: 650 kilométer már elkészült. A vezeték költségei összesen 8,8 milliárd euróra rúgnak – közölték kedden. Az 1224 kilométeres vezeték a Balti-tengeren át közvetlenül köti össze Oroszországot és Németországot. A jelenlegi tervek szerint a két csővezeték egyenként évi 27,5, összesen 55 milliárd köbméter gázt szállít évente, de az orosz fél nem zárta ki további vezetékek építését.

Ez a mennyiség nem csupán az új megrendelések teljesítését szolgálja, hanem az Északi Áramlatra szándékoznak átirányítani gázt a korábban használt útvonalakról is, így például a továbbiakban nem Ukrajnán át, hanem ezen a vezetéken kapja a gázt Csehország és Szlovákia is – írta az Interfax hírügynökség.

A Nord Stream AG (Északi Áramlat Rt) tulajdonosai 51 százalékban a Gazprom, a BASF SE/Wintershall Holding GmBH és az E.ON Ruhrgas AG 15,5-15,5 százalékban, valamint a holland N.V. Nederlandse Gasunie és a francia GDF Suez S.A. 9-9 százalékban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik