Nagyvilág

Egész Líbia sorsa múlhat a mostani offenzíván

Körülvették a felkelõk csapatai az egyik utolsó Kadhafi fellegvár, Bani Walid városát. A harcosok már csak a parancsra a várnak, egy vérfürdõ viszont az egész ország jövõjét veszélybe sodorhatja.

A rezsim már kimúlott, annak atyja, az ezredes azonban még mindig országában rejtõzik és visszatérésrõl, vagy mártírhalálról fantáziál a külföldi médiának kiszivárogtatott hangüzeneteiben. Az elõbbi mind stratégiai, mind nemzetközi politikai, mind belpolitikai okokból valóban csupán fantázia, utóbbiért pedig mostanában mintha a zöld könyv szerzõje is kevésbé lelkesedne. Legalábbis erre utal, hogy Tripoli eleste után családját Algériába menekítette, õ pedig a hírek szerint az ország belseje felé vette az irányt.

Khadafi párti nõk lõgyakorlaton Bani Walid városában - Fotó: MTI / EPA

Kadhafista nõk lõgyakorlaton Bani Walid városában – Fotó: MTI / EPA

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács – melyet a nagyhatalmak nagy része most már Líbia hivatalos képviseleteként kezel – csapatai a Kadhafit támogató egyik utolsó nagyobb város, Bani Walid körül alakítottak ki ostromzárat a hétvégén, egyes értesülések szerint a NATO-erõk is támadtak célpontokat a környéken. A település környékén temették el Kadhafi legfiatalabb fiát, aki múlt héten vesztette életét a Tripoli körül folyó harcokban és a helyi törzsek is közel állnak a régi rezsimhez. A felkelõk tárgyaló küldöttséggel vették fel a kapcsolatot a városban tartózkodó lojalistákkal, adják fel a várost bizonyos engedményekért cserébe. Vasárnap azonban a felkelõk képviselõi már úgy nyilatkoztak, minden békés megoldás kudarcba fulladt. Az igazi kérdés már a nem az, hogy megindul-e a Tripolitól 150 kilométerre, délkeletre fekvõ város elleni offenzíva, hanem az, hogy mikor.

Bani Walidon kívül még két olyan település van az országban, ahol nagyobb, összpontosított ellenállásra kell számítaniuk a felkelõk csapatainak. Az egyik a Kadhafi szülõhelyeként is ismert Sirte, a tengerpart nyugati részén, a másik pedig Sabha az ország hatalmas sivatagos területének északnyugati csücskén.
Az Al Jazeera helyszíni tudósítója szerint a városból kisebb fegyveres összetûzésekrõl érkeznek hírek, amik valószínûsítik, hogy a lakosság felkelõkkel szimpatizáló része a város néhány részében szembeszállt Kadhafi utolsó golyóig kitartó katonáival. Ez nagyban megkönnyítené a település körül a végsõ ütközetre készülõ csapatok dolgát. Az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivõje, Ahmed Bani Bengáziban úgy nyilatkozott, harcosaik tartják ellenõrzés alatt a városba vezetõ utakat és a stratégiai kulcspontokat. Ezt jelzik az új líbiai lobogók is, melyek már minden, a felkelõk által elfoglalt rádiótornyon, magasabb épületen kint vannak.

A saját repülõtérrel és sportstadionnal is rendelkezõ város körül állomásozó erõk már csak a parancsra várnak, hogy Líbia egyik utolsó Kadhafihoz lojális erõk által megszállt városát felszabadítsák. Az offenzíva azonban politikai csapdát is rejthet, ha mészárlásba torkollik, márpedig Bani Walid a Warfallák hatáskörébe tartozik, akik közül az ezredes nagy számban toborozta biztonsági személyzetének jó részét és forradalmi tanácsaiban is prominens pozíciókat kaptak. Ennek ellenére az ország legnagyobb törzsének a részérõl (kb. 1 millió fõ a 6 milliós lakosságból) nem született koherens állásfoglalás a polgárháború résztvevõit illetõen. A felkelõk parancsnoka az Euronews hírcsatornának nyilatkozva elmondta, értesülései szerint Bani Walidban tartózkodik Kadhafi egyik fia Saadi, egy másik, Saif al-Islam, a rezsim politikai oldalán tevékenykedõ fia pedig konvojával nemrég szökött el a városból dél felé, mielõtt az ostromzár bezárult volna.

A város polgárháború utáni újraszervezése példaértékû lehet az átmeneti tanács álláspontja szerint. A még fennmaradt Kadhafi által kontrollált települések jövõjét illetõen döntõ fontosságúak lehetnek az elkövetkezõ napok eseményei. Ha, ahogyan a felkelõk állítják, nincs már esély a diplomáciai megoldásra, itt alakulhat ki a líbiai szabadságharc egyik legnagyobb vérfürdõje, ami megnehezítheti a felkelõk dolgát mind a maradék ellenállási gócok felszámolásában, mind az ország újjászervezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik